Devín ovládli strašiaci a ríbezlák
SME.sk
|
13.10.2008
DEVÍN. Sobotné vinobranie na Devíne sa začalo jesennými dielňami pre deti. Spolu s rodičmi vyrezávali tekvicových strašiakov.
„To neverím, že je naozajstná, určite bude umelá,“ zapochyboval chlapček, ktorý si namiesto vyrezávania sadol na najväčšiu z tekvíc.
„Sú zo Stupavy, doniesli sme ich päťdesiat od šampiónky z Dní zelá, ktorá ich má plnú záhradu,“ hovorí Soňa Kolenčíková, jedna z organizátoriek dielní.
Vinobranie v Devíne otvorili ochutnávkou vín od tamojších vinárov. Ponúkali rizling, barikovú frankovku či tradičné ríbezľové víno, z čiernych aj červených odrôd.
„Prvý rok sme sa stali súčasťou Malokarpatskej vínnej cesty, začína sa tromi devínskymi pivnicami,“ povedal Augustín Mrázik predseda Devínskeho spolku vinohradníkov a vinárov Dodal, že vinárska tradícia v Devíne upadla. „Dlhé roky sa pod hradom nepredáva ríbezlák a vinohrady zanikajú pre výstavbu.“
Na otázku aké sú pre Devín typické odrody odpovedal, že Svätovavrinecké, Rizling vlašský, ale napríklad aj mladá slovenská odroda Devín. Tá je asi 10 rokov zapísaná do Listiny registrovaných odrôd.
Niektorí z vinárov, ktorí síce v Devíne žijú, však už dorábajú víno z viníc v inej časti Bratislavy. Napríklad Karlovej Vsi.
Počas ochutnávky bol najväčší záujem práve o ríbezľové víno, špeciálne z čiernych ríbezlí. Devínska starostka Ľubica Kolková povedala, že v budúcnosti by chcel Devín konkurovať Záhoráckemu Dňu zelá Devínskymi Dňami ribizelá.“
Čítajte viac: http://bratislava.sme.sk/c/4121881/devin-ovladli-strasiaci-a-ribezlak.html