Vedeli ste...
o možnosti ochutnávky tradičného ríbezľového vína v novootvorenej vieche pod Devínskym hradom?
sk en

Zelený veniec s fialovou stužkou

TRENDvino.sk | 15.05.2008

Hosť bratislavských viech vedel podľa farby stužky, aké víno ponúkajú

Podľa venca s bielou stužkou hosť bratislavských viech vedel, že ponúkajú biele víno. Červená stužka znamenala červené, zelená jablkové a ružová jahodové víno. A fialová ríbezliak

Dlhé stáročia sa pod devínskym kopcom rozkladali vinice, až kým ich epidémia fyloxéry nezničila. Potom tam vysadili ríbezle a ukázalo sa, že im devínska pôda i klíma mimoriadne svedčia.

Z červených a občas aj čiernych bobúľ začali vinohradníci dorábať vynikajúce ríbezľové víno. Preslávila sa ním najmä firma Sontag, produkujúca vo veľkom i na export do Rakúska.

Dnes sa o regionálnej gastronómii vraví ako o modernom trende. Kedysi bola samozrejmosťou, no a v Prešporku či Devíne sa často krútila okolo ríbezliaku. Výletníci tam chodili na koštovku a pre fľašku na domov.

Hoci ďalšie obdobia súkromníčeniu nepriali, výroba sladkého a polosladkého ,devínskeho ribizláku‘ tu nikdy celkom nezanikla. Chceli by sme ju však oživiť a rozprúdiť,“ plánuje predseda Devínskeho spolku vinohradníkov a vinárov Augustín Mrázik.

Tamojší „ríbezľohradníci“ predstavia svoju produkciu na svätourbanských májových slávnostiach a neskôr sa im hádam podarí otvoriť aj vinárničku pod hradom. Niektorí už vyrábajú ríbezľové víno vo väčšom množstve, dodávajú ho miestnym reštauráciám a snažia sa aj o vývoz.

Menám Latka, Kukel či Zmelík môže byť inšpiráciou aj Vinárstvo J & R Pretzelmayer z Dubovej pri Modre, ktorej extra suché ríbezľové Víno sv. Jána nesie aj značku Slovak Gold.

„Vyrábame ho výlučne z čiernych ríbezlí bez zvyškového cukru podľa starej rodinnej receptúry. A nemáme pri ňom len gastronomické ciele, ale berieme do úvahy aj bohatosť vitamínu C, draslík, horčík, železo či zdravé flavonoidy,“ naráža René Pretzelmayer na prezývku medicínka, ktorú vínu dali štamgasti.

Mimochodom, sto schengenských ríbezliakov dostali aj účastníci devínskych osláv pádu hraničného priechodu. A starosta Wolfsthalu neskôr telefonoval, či sa nejaké fľaše nenájdu pre neho i pre hainburské a wolfsthalske reštaurácie.

Foto – Profimedia.cz

Čítajte viac: http://vino.etrend.sk/vinny-spravodaj/zeleny-veniec-s-fialovou-stuzkou.html (15.5.2008)

Made by TRIAD Advertising. Powered by SIMPLE WEB
Výrobca: